Τους μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκε ο κύριος Θανάσης Λιλιτάκης και μας μίλησε για το επάγγελμα του ναυτικού. Ένα επάγγελμα που για να το ακολουθήσει κάποιος, χρειάζεται να διαθέτει υπομονή, επιμονή καλή γνώση αγγλικών, καθώς είναι η γλώσσα που επικοινωνεί το πλήρωμα του πλοίου και φυσικά αγάπη για τη θάλασσα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζεις ακόμη και τα μεγάλα κύματα.
Μας εξήγησε επίσης πόσο σημαντική είναι η συνεργασία, γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ναυτικοί ζουν και εργάζονται μαζί με ανθρώπους από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και πρέπει να λειτουργούν σαν ομάδα. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, αφού κρατά τους ανθρώπους αρκετούς μήνες μακριά από την οικογένειά τους.
Μας έδειξε τα βασικά μέρη ενός πλοίου, όπως τη γέφυρα και το μηχανοστάσιο, και μας εξήγησε ποια είναι η αρμοδιότητα κάθε μέλους του πληρώματος.
Ακόμη, μάθαμε ότι το επάγγελμα του ναυτικού εξελίσσεται συνεχώς και γι’ αυτό οι ναυτικοί χρειάζεται να παρακολουθούν συχνά ειδικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις. Τα σύγχρονα πλοία είναι πλέον γεμάτα με πολύπλοκα μηχανήματα, ηλεκτρονικά συστήματα και σύγχρονες τεχνολογίες, που μοιάζουν σχεδόν με εκείνα ενός διαστημόπλοιου. Για αυτόν τον λόγο, οι ναυτικοί πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς, να αποκτούν νέες γνώσεις και να εκπαιδεύονται στους κανόνες ασφαλείας και στη σωστή λειτουργία όλων αυτών των συστημάτων, ώστε να μπορούν να εργάζονται υπεύθυνα και με ασφάλεια.

